4 (σοβαροί) λόγοι γιατί δεν πρέπει να θάβουμε τα κατοικίδιά μας στον κήπο ή την αυλή μας

Φυσικά και κατανοούμε την ανάγκη να αισθάνεσαι κοντά σου το κατοικίδιό σου, ακόμα και όταν φύγει από τη ζωή, ωστόσο μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Από την αρχαιότητα ακόμα, ο άνθρωπος είχε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τα ζώα. Λαοί όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για παράδειγμα τιμούσαν τα κατοικίδιά τους σε τέτοιο βαθμό, που είχαν δημιουργήσει ολόκληρες νεκροπόλεις ώστε να περάσουν στον άλλο κόσμο με δόξα και λαμπρότητα, όπως έκαναν και με τους ανθρώπους δηλαδή.

Οι χιλιετίες πέρασαν, μα το αρχέγονο δέσιμο μεταξύ ανθρώπων και ζώων συντροφιάς εξακολουθεί να είναι ισχυρό. Για τους περισσότερους τα ζώα που φιλοξενούν στο σπίτι είναι ουσιαστικά μέλος της οικογένειάς τους ή ακόμα και η μοναδική οικογένεια που έχουν. Γι’ αυτό και όταν χαθεί αυτό το ζώο ο πόνος και η απώλεια δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν ενός ανθρώπου. Πώς χειρίζεσαι όμως, αυτή την απώλεια;

Το συναισθηματικό κομμάτι είναι κάτι πολύ προσωπικό, το οποίο ο καθένας πρέπει να το διαχειριστεί με τρόπο που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, η διαχείριση οφείλει να είναι πολύ συγκεκριμένη καθώς η όποια απόφασή μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Η ταφή ενός ζώου συντροφιάς στην αυλή ή τον κήπο μας, μπορεί να μοιάζει ιδανική εκ πρώτης όψεως, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής και επικίνδυνη.

  • Μετάδοση ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα

    Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ταφή στο σπίτι είναι μια απλή και εύκολη λύση για να φροντίσετε το νεκρό σώμα του κατοικίδιου σας. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για άλλα ζώα συντροφιάς ή και άγρια ζώα που μπορεί να «εισβάλλουν» κατά λάθος στην αυλή σας. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας πεθάνει από κάποια ασθένεια, θάβοντάς το στον κήπο σας η ασθένεια αυτή μπορεί να εξαπλωθεί και να βλάψει άλλα ζώα ή ακόμη και ανθρώπους. Σκεφτείτε μόνο πως το σώμα ενός θαμμένου σκύλου για παράδειγμα, χρειάζεται κατά μέσο όρο 6 μήνες έως 18 χρόνια για να αποσυντεθεί πλήρως. Επιπλέον, εάν σε ένα ζώο γίνει θεραπεία με αντιβιοτικά πριν τον θάνατό του, ή ακόμη και ευθανασία, τα χημικά που βρίσκονται στον οργανισμό του ζώου μετά την αποσύνθεση του νεκρού σώματος, θα μεταφερθούν στις ρίζες των δέντρων και των φυτών του κήπου μας ενώ μπορεί να μολύνει και τα υπόγεια νερά που μπορεί να διατρέχουν το σημείο.

  • Έντονες μυρωδιές

    Ένα νεκρό σώμα, εάν δεν συντηρηθεί με κάποιο τρόπο λίγες ώρες αργότερα αρχίζει να μυρίζει άσχημα. Η έντονη μυρωδιά προέρχεται από τον νεκρό ιστό, με το αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο και τοξικό. Εάν ένα ζώο δεν θαφτεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τότε είναι πολύ πιθανόν αυτή η μυρωδιά να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων που είναι κοντά στο σημείο ταφής.

  • Εστία μικροβίων και εντόμων

    Το σώμα ενός ζώου αρχίζει να αποσυντίθεται αμέσως μετά τον θάνατό του. Η έντονη μυρωδιά που αναδύει, εκτός από ιδιαίτερα δυσάρεστη και άσχημη γεγονός που μπορεί να απωθεί τους ανθρώπους, προσελκύει ωστόσο διάφορα έντομα τα οποία αντιμετωπίζουν το νεκρό σώμα ως πηγή τροφής. Τα έντομα αυτά, αφού περάσουν πάνω από το νεκρό σώμα είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν σε διάφορες επιφάνειες ή τρόφιμα μεταφέροντας ασθένειες και μικρόβια.

  • Κίνδυνος εκταφής

    Εκτός από τους κινδύνους που αναφέραμε παραπάνω, το να θάψεις ένα ζώο συντροφιάς στην αυλή σου ελλοχεύει τον κίνδυνο εκταφής του από άλλα ζώα. Είτε από ένα άλλο κατοικίδιο που ζει στο ίδιο σπίτι είτε από άλλα ζώα που θα οδηγηθούν στο σημείο από τη μυρωδιά. Σε μια τέτοια περίπτωση, πέραν της συναισθηματικής φόρτισης που θα προκληθεί, μπορεί να δημιουργηθεί μία σοβαρή εστία μόλυνσης η οποία μπορεί να βλάψει ένα άλλο ζώο.

Τι πρέπει να κάνεις εάν χάσεις το κατοικίδιό σου;

Η πιο σωστή κίνηση είναι να ειδοποιήσεις τον κτηνίατρό σου, ή κάποια εταιρεία διαχείρισης νεκρών ζώων η οποία θα αναλάβει την ασφαλή ταφή του κατοικίδιού σου.

To Angels Pet Cemetery είναι η πρώτη αδειοδοτημένη μονάδα ταφής νεκρών ζώων συντροφιάς στην Κύπρο που διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο νεκροταφείο για ζώα συντροφιάς, όπως αυτά καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες , χωρίς να επιφορτίζει τη δημόσια υγεία.

Για περισσότερες πληροφορίες